Tomás Hájek

1e ronde 1e ronde

19 oktober 2022 20:00

M.J. Nagtegaal

Kozakken Boys bekert verder na een schitterende klassieke bekerwedstrijd. Vitesse moest na strafschoppen het onderspit delven tegen de Kozakken. De Werkendammers bekeren door en de ploeg van trainer Philipp Cocu ligt daardoor al vroeg uit het toernooi.

Een volgepakte Zwaaier wilde niks aan het toeval overlaten. Na een ware vuurwerkshow en onder luid gezang betraden de spelers het veld en was het vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk dat Kozakken Boys voldoende steun had van het thuispubliek om er een waar voetbalfeest van te maken.

De openingsfase van de wedstrijd was echter volledig voor Vitesse die de boventoon voerde. Met een legio aan corners, een bal op de paal van Meulensteen en uiteindelijk ook een schitterende openingstreffer leken de Werkendammers vrij kansloos het eerste half uur.

Een kwartier voor rust kwam Kozakken Boys eindelijk een keer onder de druk vandaan van de Arnhemmers en kwam er na een opstootje met Van Ingen wat meer gif in de wedstrijd. De Kozakken werden met afstandsschoten van Vermeulen en Hoogveld wat gevaarlijker. Vlak voor rust kreeg Kozakken Boys nog een vrije trap op 30 meter. Tegen ieders verwachting in schoot Lars Hutten de bal kiezelhard in de bovenhoek. Na het doelpunt ontplofte de Zwaaier, floot de scheidsrechter voor de rust en leek de opmars naar wat een historische avond werd ingezet.

Na rust leek Vitesse niet aangedaan te zijn van de weergaloze gelijkmaker en zette de Arnhemmers het aanvalsspel uit de eerste helft voort. Het was wachten op de 1-2 en met uitblinker Manhoef bij Vitesse die met een slinks hakballetje Kozlowski 1-op-1 met de keeper zette was de voorsprong voor de uitploeg opnieuw een feit.

Kozakken Boys moest na de achterstand wat forceren. Met invallers Herman, Altintas en Lommers werd aanval versterkt, maar nog voordat slotoffensief zich voltrok was het Vitesse dat slordig was in de opbouw. Van Zundert weggestoken werd weggestoken door Altintas en die stond plots oog in oog met de doelman. De aanvalsleider bleef uiterst koel en stifte de bal over Reiziger heen. Opnieuw stond de Zwaaier in vuur en vlam en was het aftellen naar de verlenging. Vitesse kreeg in de blessuretijd nog een levensgrote kans op de 2-3, maar ook dit heikele moment wist Kozakken Boys te doorstaan.

In de verlenging leek voor Kozakken Boys één ding duidelijk en dat is nog een half uur de 2-2 over de streep trekken en strafschoppen eruit te slepen. Vitesse werd enkel gevaarlijk met lange ballen en corners, maar doelman Janssen en de achterste linie wisten ieder moment onschadelijk te maken waardoor een strafschoppenserie de beslissing zou uitmaken wie er vrijdagavond in de koker gaat.

Vijf goed genomen strafschoppen was voldoende voor Kozakken Boys om Vitesse te verslaan. Melle Meulensteen was de schlemiel bij Vitesse en Kaj Ramsteijn de held bij Kozakken Boys. Zijn laatste strafschop toucheerde nog het aluminium, maar toen de bal tegen het net vloog was de overwinning een feit.

Kozakken Boys bekert door en zal binnenkort weten wie de tegenstander wordt in de tweede ronde. Voorlopig geniet iedereen die Kozakken Boys lief is nog even van deze geweldige prestatie van het Werkendams vlaggenschip.