15 oktober 2022 15:00

S. de Brito Roque

Een onvervalste amateurklassieker stond er zaterdag op het programma. Kozakken Boys en VV IJsselmeervogel komen elkaar al jaren tegen en kunnen met recht gezien worden als twee grote clubs in het amateurvoetbal. Beide ploegen zijn echter niet al te best gestart aan de competitie, waarbij de Vogels zelfs een van de slechtste seizoenstart ooit doormaken. Voor beide ploegen was dit dus op voorhand een belangrijk duel waarbij eigenlijk niets anders telt dan drie punten.

Zonder de afwezige Büttner, Snepvangers en Van de Louw was het voor trainer Scott Calderwood even puzzelen hoe hij zijn formatie in de voorhoede zou inrichten. Met zowel Van Zundert als Lommers in de ploeg werd gekozen voor lengte en fysieke kracht in de voorhoede en de aanwezige supporters waren benieuwd hoe dit zou uitpakken.

De start van de wedstrijd was veelbelovend met kansen voor zowel Van Zundert als Lommers. Na ruim tien minuten spelen kwam de bal opnieuw bij Lommers terecht die in twee instanties Vermeulen wist te bereiken voor de goal. Laatstgenoemde schoot de bal hard en hoog achter doelman Schaap en zo stonden de Boys op een 1-0 voorsprong. Lang kon er niet genoten worden van de voorsprong, want de Vogels kwamen al weer vrij vlot langszij. Een lage voorzet kwam terecht bij Visser die verwoestend uithaalde en de bal via de onderkant van de lat binnenschoot.

Na de gelijkmaker waren het de Kozakken die de weg naar voren probeerde te zoeken. Een voorzet van Hutten kwam belandde op het hoofd van Van Zundert en doelman Schaap kon maar ternauwernood redding brengen op zijn inzet. Vlak voor de rust ging het dan toch mis voor de Boys. De bal kwam op de rechterflank terecht bij El Haddouti en hem werd geen strobreed in de weg gelegd om naar binnen te komen en de bal achter doelman Janssen te schieten. Het was aan de doelman te danken dat het nu überhaupt pas 1-2 werd en zijn frustratie richting de defensie van de Boys was daarom ook goed te begrijpen.

Met nog 45 minuten te gaan weet Kozakken Boys dan ook wat men te doen staat bij de huidige stand. In de openingsfase na de rust is de bal veelal in Werkendams bezit en wordt zo nu en dan de voorhoede in stelling gebracht. Na zo’n tien minuten spelen komt de bal terecht bij Lommers die het strafschopgebied van de Vogels indribbelt en op een onreglementaire wijze naar de grond wordt gebracht. De arbiter van dienst ziet er echter een strafschop in en laat doorspelen als de bal voor de voeten van Stout komt. Deze ziet zijn bal langs de doelman verdwijnen richting de goal, maar op de lijn stond nog een speler van de Vogels die de 2-2 voorkomt.

In de daaropvolgende fase houdt doelman Janssen zijn ploeg op de been door op verschillende momenten cruciale reddingen te verrichten. Aan de andere kant krijgt Van Zundert nog een kans op de gelijkmaker voordat de slotfase van het duel zich aandient. Kozakken Boys brengt stormram Sven van Ingen in de ploeg, terwijl de Vogels doelman Schaap vervangen zien worden na een blessure. Met nog tien minuten op de klok moeten de Boys er alles aandoen om opnieuw een nederlaag te voorkomen, maar binnen twee minuten tijd geeft men de wedstrijd helemaal weg.

Tweemaal schieten de Vogels een lange bal naar voren en tweemaal krijgen de Kozakken de bal niet weg. Halfbakken ingrijpen zorgt ervoor dat er tot twee keer toe een doelpoging gelost kan worden op het doel van Janssen en in beide gevallen vliegt de bal erin. Met een 1-4 stand valt er weinig meer te beginnen voor de Boys en zo leidt men de derde nederlaag op een rij en is het de vraag wanneer het tij gekeerd gaat worden.

Komende woensdag al speelt met tegen Vitesse voor de TOTO KNVB Beker. Vitesse wist dit weekend met 0-3 te winnen op bezoek in Leeuwarden bij Cambuur en is natuurlijk de favoriet. Het verleden heeft echter uitgewezen dat het geen uitgemaakte zaak is dat er wordt gewonnen bij Kozakken Boys en daarom is het een mooi affiche op de Zwaaier. Woensdagavond 20:00 is de aftrap.