Steven Theunissen

2e divisie/3e divisie Finale

22 juni 2022 20:00

W.H. Bronsvoort

Kozakken Boys heeft een geweldige prestatie geleverd door directe degradatieconcurrent GVVV in eigen huis met de staart tussen de benen naar huis te sturen. Vanaf minuut één pakte de Werkendammers de bezoekers uit Veenendaal bij de strot en lieten bijna niet los. Onder aanmoediging van een afgeladen Zwaaier ging de ploeg van Michel Langerak ten strijde en wist het de heenwedstrijd van de finale van de nacompetitie met 3-1 af te sluiten.

De beginfase was direct voor de Werkendammers. Het middenveld met Bot, Stout en van Nuland had volledige controle over de as van het veld. Tot kansen leidde het lichte overwicht nog niet, maar de toon was gezet. Toen de storm van Kozakken Boys iets was gaan liggen werd ineens Lommers weggestoken richting het vijandelijke doel. De Werkendamse spits tikte de bal voorbij de doelman en werd opzichtig gevloerd waardoor de arbiter van dienst geen andere keuze had dan de bal op de stip te leggen.

Het buitenkansje dat ‘de Boys’ zomaar in de schoot geworpen kregen werd feilloos benut door Thomas Marijnissen (prachtige strafschop). De rood-witten klapten er na de goal meteen ‘weer’ bovenop en nog geen minuut later was Lommers dichtbij verdubbeling van de score, maar de keeper was een sta in de weg.

Na de kansen van Kozakken Boys moest door vuurwerk helaas het duel tijdelijk stilgelegd worden vanwege het slechte zicht. De wedstrijd werd na een korte pauze van vijf minuten hervat. Het overwicht van de Kozakken bleef zichtbaar, maar de aanvalsdrang was iets afgenomen en tot ieders verbazing kwam GVVV ineens op gelijke hoogte. Justin Spies schoot na een dribbel de bal keurig in de verre onderhoek waardoor na een uitstekende eerste helft van de Werkendammers slechts met een gelijke stand werd gerust.

De tweede helft begon de thuisploeg ook slordig. Verdedigend gaf het weinig weg, maar aanvallend kon het nauwelijks gevaarlijk worden en lag het initiatief zeker tot aan minuut 60 bij GVVV. Toen Kozakken Boys weer iets beter in de wedstrijd kwam en wat vaker de tweede bal won werd het geloof in overwinning ook op de tribune aangewakkerd. Uitgerekend publiekslieveling en ondertussen cultheld Johnny Lommers passeerde in de vijandelijke zestienmeter de blauwe verdediging en schoot de bal tegen het net. De Zwaaier ontplofte na het doelpunt en de overwinning was met nog een kwart wedstrijd te gaan binnen handbereik.

Na de voorsprong volgde vooral een ongelooflijk spannende wedstrijd waarin Kozakken Boys de minimale voorsprong verdedigde en GVVV niet meer durfde aan te vallen. Het duel werd vooral op het middenveld uitgevochten wat uitmondde in overtredingen en blessurebehandelingen. Totdat Gwaeron Stout met een passeerbeweging dwars het middenveld over stak en vanaf buiten het zestienmetergebied de bal geweldig in de rechterhoek schoot. De 3-1 klonk als een verlossing over het sportpark heen en was over de gehele wedstrijd bekeken meer dan verdiend.

Kozakken Boys overleefde de daaropvolgende slotfase en gaat met een 3-1 voorsprong richting Veenendaal. Daar zal alles gegeven moeten worden om de 3-1 voorsprong vast te houden en lijfsbehoud voor de Tweede Divisie te realiseren.