Bataafsekade 6
4204AX
GORINCHEM
tel. 0183-626618/0183-623984

De competitie is weer in volle gang en na twee eerdere winstpartijen tegen Meerkerk en Oranje Wit stond vandaag de uitwedstrijd tegen Unitas 3 op het programma. Eerder dit seizoen werd er thuis met slechts 1-0 gewonnen en creëerde beide teams nauwelijks kansen. Met name de keeper van Unitas blonk toen uit en ook vandaag zou hij weer het doet van de ploeg uit Gorinchem verdedigen. Tijdens de warming-up bleek al dat de grasmat niet in al te beste conditie was. De grassprieten waren schaarser dan de modder en dus zou het positiespel lastiger worden dan in de heenwedstrijd. Martijn was vandaag nog afwezig, maar gelukkig wilde Jay van de JO19-1 ons uit de brand helpen. Stan koos ervoor om de gehele wedstrijd, niet geheel onverdienstelijk, te vlaggen en daarom hadden we op de bank vandaag 5 man. Iets na een uur, de arbiter was de tijd vergeten, begon Kozakken Boys in de volgende formatie. Jay – Ivo-Niels-Oscar-Sander – Johan-Tiemen-Tim – Mark-Kevin-Sven.

Vanaf de eerste pass bleek al dat fatsoenlijk voetbal schier onmogelijk was en dat Unitas gebruik maakte van de omstandigheden door iets in te zakken en met name de as dicht te houden. Dit lukte in eerste instantie vrij aardig waardoor de Kozakken niet echt gevaarlijk konden worden voor vijandelijk doel. Unitas daarentegen kwam er af en toe gevaarlijk uit en was dicht bij de openingstreffer. Uit een voorzet kwam de bal in de zestien van de Boys en belandde deze uiteindelijk bovenop de lat. Het eerste waarschuwingssignaal was afgegeven door de gastheren, die vorige week nog knap koploper GJS op een 3-3 gelijkspel hielden.

Unitas besloot gaandeweg in heuse 4-2-4 opstelling te gaan spelen, waardoor op het middenveld gigantisch veel ruimte lag. De Boys zagen deze ruimte ook en kwamen meer en meer naar voren. In een serie aanvallen was het uiteindelijk Kevin die een grote kans helaas niet wist te verzilveren. Door de mogelijkheden in de omschakeling was Unitas af en toe genoodzaakt aan de noodrem te trekken wat een aantal vrije trappen opleverde op een aantrekkelijke plek. Zowel Johan als Tim nam het vijandelijke vuur onder doel, maar mikte net naast of vonden de sluippost van de thuisploeg op hun weg.

Door het hobbelige veld ontstonden soms kansen uit het niets of werden gevaarlijke momenten niet gevaarlijk door polletjes. Unitas leek hier meer moeite mee te hebben en kwam in de slotfase niet echt meer van de eigen helft af. Daarnaast had de topscorer van Unitas moeite met het veld en heeft hij maar liefst drie verschillende paar schoenen gedragen in de zoektocht naar meer grip. Tiemen kreeg nog een grote kopkans, maar net als vorige week wist hij helaas de bal niet binnen te knikken. Tim draaide in de absolute slotfase nog goed weg en draaide de bal hard richting de korte hoek, maar opnieuw bracht de doelman redding. Toen de leidsman affloot voor de thee wisten de Kozakken dat er nog genoeg werk aan de winkel was in de tweede helft.

Na de rust bleven Kevin, Sander, Oscar en Tim in de kleedkamer achter en voor hen kwamen David, Stijn, Christian en Lars in het veld. Vanaf de aftrap zocht het 4e de aanval en via een inworp kwam de bal bij Mark terecht. Deze gaf de bal hard voor en David reageerde snel door de bal uit de lucht te plukken en rustig binnen te tikken. Binnen vijf minuten na de rust stond eindelijk de 0-1 op het bord. Unitas wist nu dat het wel moest gaan aanvallen om nog kans te maken op een punt of meer en dit zou automatisch meer ruimte opleveren voor de Boys.

Het veld werd slechter en slechter en ballen vlogen soms van hot naar her in de zoektocht naar een uitbreiding van de score. Een vrije trap op een meter of twintig van de goal werd door Stijn op de paal geschoten en ook David kreeg nog wat kansen. Hij volleerde schitterend richting de kruising, maar de opnieuw uitblinkende doelman had een antwoord op zijn inzet. Een achterwaartse kopbal leek de sluippost te machtig, maar weer kon hij nog een hand achter de bal krijgen en deze over het doel tikken.

De laatste twintig minuten van de wedstrijd braken aan en Unitas voelde zich nu echt genoodzaakt om steeds meer de aanval te zoeken. De Boys liepen iets naar achter en wachtte de tegenstander op. Jay kon aan de bak en tikte zo’n tien minuten voor tijd een bal goed uit de hoek, waardoor de voorsprong in tact bleef. Een andere bal vloog centimeters voorlangs de paal en opnieuw kwam het 4e goed weg. Het echte pompen of verzuipen offensief van Unitas bleef uit, maar met nog een minuut op de klok kon de spits via de zijkant rechtstreeks op Jay af. Opnieuw bleef deze goed naar de bal kijken en hield hij zijn ploeg op de been en toen de arbiter affloot waren de drie punten een feit.

Concurrent GJS speelde vandaag niet en zo zijn de Kozakken hen genaderd tot op een punt, met nog een wedstrijd tegoed. Komende zaterdag wordt er aangetreden tegen Hardinxveld. De uitwedstrijd werd met 2-3 gewonnen en dit was tevens de laatste ploeg die het net wist te vinden tegen het 4e. Met slechts zes tegengoals en al viermaal op een rij geen tegengoal is men bezig aan een sterke reeks. Om 12.00 zal er worden afgetrapt op sportpark de Zwaaier.