Nieuwe Kozakken Stoep 1
4251PN
WERKENDAM
tel. 0183-501770

Na twee nederlagen tegen respectievelijk Peursum en Sliedrecht moest zaterdag uit een ander vaatje worden getapt om ditmaal wel met drie punten het veld af te stappen. Naaste concurrent Noordeloos 2 was de tegenstander van vandaag en zij hadden weliswaar drie punten minder dan de Kozakken, maar ook twee wedstrijden minder gespeeld. De snelle rekenaars onder ons begrijpen wel dat een overwinning vandaag broodnodig was om mee te blijven doen om de titel. Bij een overwinning kon tevens de koppositie worden gepakt met een minimale voorsprong van een punt op GJS. Vergelijkend met voorgaande weken was de selectie redelijk compleet en ontbraken enkel Thomas, Martijn en Stan. Laatstgenoemde vervulde vandaag echter een andere rol en was arbiter van dienst. Om 12.00 werd er afgetrapt in de volgende formatie. Jay – Ivo-Niels-Chris-Oscar – Lars-Tiemen-Johan – Mark-David-Sven.

Vanaf het eerste fluitsignaal was het een aantrekkelijk potje. In tegenstelling tot vorige week startten de Boys fel en zaten ze de tegenstander kort op de huid. Hierdoor had de thuisploeg veelvuldig de bal en kon men bouwen aan een doelgerichte aanval. De ruimtes op het veld waren zeker aanwezig en werden ook goed gevonden door de Boys. De eerste grote kans was eigenlijk meteen raak. Een hard schot werd door de keeper ternauwernood nog gepareerd, maar in de rebound stond Mark op de juiste plek om de 1-0 tegen de touwen te schieten. Na tien minuten spelen stond de voorsprong dus al op het bord, maar in de daaropvolgende minuten werd het pas echt een kansenfestijn.

Vlak na de 1-0 kwam Mark oog in oog met de doelman maar zag de doelman zijn inzet blokkeren. Aan de andere kant kreeg Noordeloos ook grote kansen. Een voorzet belande bij de spits, maar deze kopte naast de goal. Een paar minuten later dook Jay onder de bal door en mochten de Boys van geluk spreken dat Noordeloos het vizier niet op scherp had en opnieuw een kopbal ditmaal de lat raakte. Het spelbeeld veranderde constant en nu waren het de Boys met twee grote kansen. Oog in oog met de doelman joeg Lars de bal hoog in het vangnet, terwijl Mark zijn inzet via de linkerpaal tergend langzaam naar de rechterpaal zag rollen, zonder dat de bal de lijn passeerde. Dat het slechts 1-0 stond mocht een wonder heten, want ook Noordeloos bleef gevaarlijk worden met schoten op het goal van de Boys. Toen Stan floot voor de rust mocht de neutrale toeschouwer het meest tevreden zijn met een open wedstrijd.

In de rust werden Ivo, Lars, Mark en Oscar vervangen door Stijn, Stef, Sam en Tim. Kevin en Sander zouden later de tweede helft ook hun rentree nog maken na een paar dagen op de ski’s te hebben gestaan. De Boys begonnen opnieuw sterk aan de tweede helft en Noordeloos werd teruggedrukt op eigen helft. Een steekbal over de grond van Johan kwam terecht bij David en deze omspeelde handig de keeper en schoot eindelijk de tweede Werkendamse treffer tegen de touwen. Noordeloos moest nu wel meer de aanval zoeken en zo ook ruimtes weggeven in de verdediging. Regelmatig kwamen de Boys er snel uit, maar op onder andere twee schoten van Johan en een kopbal van Tim kon de doelman ternauwernood redding brengen. Door de wind en de hobbels in het veld was het voor de doelman überhaupt lastig om een bal klemvast te vangen en toen Johan maar weer eens het vijandelijke doel onder vuur nam verwerkte de keeper de bal maar half en was de rebound voor Tiemen een koud kunstje. De 3-0 stond op het bord en de Boys leken de wedstrijd enkel rustig uit te hoeven spelen om de drie punten in Werkendam te houden.

Uit het niets kwam Noordeloos echter terug in de wedstrijd. Bij een hoge bal richting de zestien van de Boys sprong Tim nogal opzichtig in de rug van de spits en arbiter Stan kon niks anders dan de bal op de stip te leggen. De spits van Noordeloos faalde ditmaal echter niet en zo kwamen zij terug tot 3-1. Enige onrust sloop erin bij de thuisploeg en uit nota bene een corner van de Boys kwam Noordeloos tot een counter die voor hen zelfs de 3-2 opleverde. Met nog een klein kwartier op de klok zou je toch denken, dit gaan de Boys niet meer weggeven.

Na deze tweede tegengoal werd iedereen even op de juiste plek gezet en was het wachten of er daadwerkelijk een stormloop van Noordeloos zou ontstaan en de Boys verder in de problemen zouden geraken. Gelukkig bleef het slotoffensief uit en kreeg het 4e weer wat meer grip op de wedstrijd en werden opnieuw kansen gecreëerd. Uit een lopende aanval kwam de bal bij Stijn terecht die met een schuiver in de verre hoek de 4-2 binnenschoot. Toen Tim zijn eerdere penaltymoment goedmaakte door van een meter of dertig de 5-2 binnen te rossen vond arbiter Stan het welletjes geweest en blies hij af.

Al met al een verdiende overwinning van de Kozakken die met deze drie punten nu bovenaan de ranglijst staan. Met nog 5 wedstrijden te spelen is er sprake van onderstaande stand.

1. Kozakken Boys 13-31 (+27)
  2. GJS 13-30 (+30)
  3. Noordeloos 11-25 (+11)

Volgende week staat de kraker tegen GJS op het programma. Voor de Boys een uitgelezen kans om de concurrentie verder op achterstand te zetten, maar tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen waren beide teams aan elkaar gewaagd. Als de weergoden het toelaten zal er om 13.15 worden afgetrapt in Gorinchem.