3e klasse C

30 oktober 2021 12:00

M.H. Visser

Vandaag staat er een topper op het programma op De Zwaaier: Kozakken Boys 2 neemt het op tegen SteDoCo 2.
Na een weekje rust vanwege de 'bekerbreak' zou je denken dat beide teams aan kunnen treden met een volledig fitte selectie, maar niets is minder waar (hierover later meer). De tegenstander van vandaag heeft zelfs contact opgenomen om de wedstrijd te verplaatsen. Hier wilden de Werkendammers echter niet aan geloven, omdat er al weken werd uitgekeken naar deze dag, en omdat de inhaaldatum die werd voorgesteld in het teken staat van de Gold party.
Het tweede elftal heeft tot nu toe maximaal gepresteerd in de derde klasse C: met vier overwinningen uit evenveel wedstrijden weet de Werkendamse formatie bijna niet meer wat verliezen of zelfs gelijkspelen is.
SteDoCo 2 is echter (al jaren) een geduchte tegenstander in deze competitie. De bezoekers uit Hoornaar wonnen van Tricht 3 (2-5), Schelluinen 2 (1-4) en Lekvogels 2 (7-0) en de enige keer dat ze punten hebben gemorst was tegen HSSC'61 3 (3-3). SteDoCo komt hierdoor uit op een tweede plaats op de ranglijst met 10 punten.
Ook vandaag staat de wedstrijd weer onder leiding van dhr. R. Visser en hij floot om iets over twaalf voor de eerste maal deze middag.

Kozakken Boys 2 start met de volgende elf namen: Danny, Michael R, Corne, Mark, Kevin I - Stefan, Michael K, Gerco, Hendri - Robin en Youri.
Op de bank zitten: Sven, Teus, Arnie, Jurgen en Rohan.
Afwezig zijn: Richard, Tim, Kevin S (allen geblesseerd geraakt bij het doordeweekse zaalvoetballen - ja, ik hoor het u denken: wat heeft nou de prioriteit?!), Remco, Danny H, Jesse, Hubert (ook geblesseerd), Leon (weekendje weg), Thomas (verslapen) en Rick (voor echte nood had hij wel zijn tas bij zich).

Beide ploegen begonnen wat voorzichtig en afwachtend aan de wedstrijd, wat logisch was gezien de grote belangen die bij deze pot kwamen kijken.
Na zes minuten kon de eerste goede aanval via rechts opgezet worden, maar Kevin zag zijn voorzet eindigen in de handen van de keeper.
Twee minuten later kon het eerste 'gevaartje' van SteDoCo genoteerd worden. Een voorzet vanaf hun linkerkant kwam bij de spits terecht die met een staande halve omhaal de bal over het doel schoot.
Na tien minuten voetballen had het tweede elftal voor het eerst gevaarlijk kunnen worden, ware het niet dat Youri de pass van Kevin net niet kon aannemen en hierdoor dus ook net niet in een één-op-éénsituatie kon komen.
De wedstrijd was een kwartier onderweg toen SteDoCo een vrije schietkans kreeg na een afgeslagen bal uit een hoekschop. De inzet van de bezoekers miste echter kracht én richting, waardoor Danny makkelijk kon vangen.
Vlak hierna was de eerste grote kans van deze topper een feit. Robin ging er op de linkerflank vandoor, kapte verrassend genoeg naar zijn rechter en zag zijn poging maar net voorlangs gaan.
Even gebeurde er niet zo veel, en leek het meer op een tactisch schaakspel. Beide ploegen stonden verdedigend goed, kregen achterin de mogelijkheid om rond te spelen en werden niet met al te veel inspanning onder druk gezet.
In de 26e minuut werd de ban gebroken en konden de Werkendammers juichen. Via links werd Michael R vrijgespeeld en met een schitterende voorzet wist hij Hendri te bereiken die het net liet bollen door de bal tegendraads in te koppen (1-0).
Nog nauwelijks bekomen van de ontlading na de openingstreffer, en een schot verder van SteDoCo dat ver naast ging, werd in minuut 29 de score verdubbeld op WEERGALOZE wijze. Een aanval die door het midden liep kwam via Robin uiteindelijk terecht bij Michael K. Laatstgenoemde zag de keeper iets voor zijn doel staan, twijfelde geen moment en met een overheerlijke stift gaf Michael de keeper het nakijken (2-0).
Zonder al te veel veren in de reet bij Michael K te willen steken: als dit doelpunt op beeld stond, dan zouden deze beelden de wereld over zijn gegaan!
Kozakken Boys 2 zat door deze riante voorsprong in het zadel, en dat is toch wat lekkerder voetballen. SteDoCo wist het even niet meer, en de bezoekers uit Hoornaar begonnen meer te mopperen tegen de prima leidende scheidsrechter, tegen eigen ploeggenoten, maar ook tegen ons. Corne zei hierop triomfantelijk: 'We hebben ze waar we ze willen hebben!' en dat was goed samengevat na ruim een half uur voetballen.
Na een minuut of 33 voetballen zette Kozakken Boys 2 een mooie aanval op over de linkerflank. Michael R werd weggestoken en wist de buitenspelval te omzeilen, waardoor hij alleen op de keeper af kon stomen. Op het laatste moment besloot Michael niet zelf te schieten, maar collegiaal de meegelopen Hendri te bedienen. Dit mislukte echter door een heel nuttige tussenkomst van de verdediger van SteDoCo.
Enkele minuten voor rust liet Youri zich weer eens zien. In eerste instantie met een bal op de lat (van het vangnet) en even later met een vrije trap die in de handen van de keeper belandde.
Vlak voor rust kreeg Kozakken Boys 2 nog een corner. Robin wist deze hoekschop op het hoofd van Corne te krijgen, die zijn inzet knap kon binnenkoppen. De bal werd achter de doellijn nog weggehaald, maar dat mocht SteDoCo niet meer baten, want hun eigen grensrechter stak eerlijk de vlag in de lucht (3-0).
Even later floot de scheidsrechter voor de rust.

Zo had het tweede elftal zich geen betere eerste helft kunnen voorstellen en smaakte de aanmaaklimonade des te beter.
In de rust werden er geen wissels doorgevoerd aan Werkendamse zijde.

Dat SteDoCo nog niet bij de pakken neer was gaan zitten, werd gelijk duidelijk vanaf het begin van de tweede helft.
Het tweede bedrijf was nog maar net van start of SteDoCo kreeg een goede mogelijkheid vanuit een hoekschop. Danny kon net niet bij de inzet van net buiten het zestienmetergebied, maar gelukkig was Stefan blijven hangen bij de paal en kon hij de bal weg koppen.
De gasten uit Hoornaar hielden de druk er goed op, en de Werkendammers waren zoekende hoe ze de bal wat langer in de ploeg konden houden.
Na een uur spelen moest Danny voor het eerst deze wedstrijd echt ingrijpen op een goede poging van de tegenstander en onze sluitpost deed dit dan ook naar behoren.
Vlak hierna volgde een schwalbe van de spits van SteDoCo, die gelukkig doorzien werd door de scheidsrechter en ook de schwalbemaker zelf besefte al snel dat zijn val wel heel opzichtig was.
De tweede helft was 20 minuten oud toen SteDoCo dé uitgelezen mogelijkheden kreeg om iets terug te doen en zo de spanning terug kon brengen in de wedstrijd. Danny had echter andere plannen en hield met twee schitterende reddingen achter elkaar op twee pogingen van dichtbij zijn doel schoon.
Na dit hachelijke moment werd er voor het eerst gewisseld aan Werkendamse zijde: Sven kwam erin voor Youri.
De eerste keer dat Kozakken Boys 2 weer eens voor het doel van SteDoCo kwam, werd het wel direct gevaarlijk. Robin stond oog in oog met de keeper, maar hij stiftte de bal naast.
In de 72e minuut verliet de ietwat zieke Robin het veld en Teus kwam hem vervangen.
Een minuut later kopte Hendri uit een hoekschop via de grond over.
Vlak hierna mocht Rohan weer eens opdraven en zo kon hij weer wat minuutjes meepikken. In de 76e minuut verving hij Gerco.
SteDoCo wilde nog wel wat van zich laten zien, maar ze misten de echte overtuiging en konden geen vuist maken, ook omdat de Werkendammers allemaal goed hun taak uitvoerden en we net dat ene stapje extra zetten dat nodig is in een topwedstrijd.
Jurgen kwam er ondertussen in voor Kevin.
Na 83 minuten kon het laatste sprankje hoop van SteDoCo ook de prullenbak in. Hendri en Sven omspeelden samen de buitenspelval en Sven wist behendig de keeper te passeren en de bal in het lege doel te schuiven (4-0).
In de minuten die resteerden moest Jurgen nog een bal van de lijn halen en een voorzet die aangeraakt werd, schampte de lat.
Na een paar minuten blessuretijd vond de scheidsrechter van dienst het wel genoeg en floot voor de laatste maal.

Waar het tweede elftal in voorgaande seizoenen meestal in de topwedstrijden verzaakte (en na die topper de rest van het seizoen vaak ook), weet het nu wel een belangrijke wedstrijd te winnen.
Een uitstekende eerste helft was uiteindelijk voldoende om het verschil te maken tegen SteDoCo, dat in de tweede helft iets meer de tanden liet zien, maar moeite had met het compacte verdedigen van de Werkendamse formatie.
Zo blijft Kozakken Boys 2 op de eerste plaats staan, en staan we vijf punten los op nummer twee SteDoCo.
Volgende week wacht een uitwedstrijd in en tegen Schelluinen 2. Tot dan!